Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Kitasato Shibasaburo japán bronz plakett díszdobozban RITKA

Termék kód: [1F795/X129]

32.000 Ft
e-mail ajánlás
Eredeti királykék színű díszdobozban, fehér kartondobozban található jelzett bronz plakett emlék plakett. Egyik oldalán Kitasato portré és felirat:
- 1852-1931 S. KITASATO
Hátoldalán kalligrafikus japán jelzés, felirat, lásd fotó.

Doboz belsejében felirat:
GINZA TENSHODO TOKYO
0.515 kg

A díszdoboz mérete: 3.8 x 13.7 x 18.2 cm A plakett mérete: 7.6 cm

Kitasato Shibasaburō 

Kitasato Shibasaburō
Kitasato Shibasaburo.jpg
Született 1853. január 29
Meghalt 1931. június 13 (78 éves)
Állampolgárság Japán
Ismert Bubópestis
Tudományos karrier
Mezők Bakteriológia
Intézmények Tokiói Császári Egyetem
Hatásai Robert Koch

Baron Kitasato Shibasaburō (北里柴三郎január 29. [OS január 17.], 1853 - június 13, 1931) [1] volt japán orvos és bakteriológus . Emlékeznek rá, mint egy 1894-es járvány során, Hong Kong-i bubóbetegség fertőző ágensének felfedezőjére , szinte egyszerre Alexandre Yersinnel .

Kitasato-t 1901- ben jelölték az első éves fiziológiai vagy orvosi Nobel-díjra. [2] Kitasato és Emil von Behring , akik 1890- ben Berlinben dolgoztak együtt , bejelentették a diftéria antitoxin szérum felfedezését Von Behring emiatt a mű miatt kapta az 1901-es Nobel-díjat, Kitasato azonban nem.



Életrajz 

Kitasato a Higo tartomány Okuni faluban született (a mai Oguni város , Kumamoto prefektúra , Kyūshū ). A Kumamoto Orvosi Egyetemen és a Tokiói Császári Egyetemen tanult .

Mestere Robert Koch a berlini egyetemen 1885-től a 1891-1889, ő lett az első ember, hogy nő a tetanusz bacilus tiszta kultúra , és 1890-ben együttműködött Emil von Behring fejlődő szérum kezelés tetanusz ezzel tiszta kultúra. Ő is dolgozott antitoxi a diftéria és anthrax . Kitasato és Behring bebizonyította az antitoxin jelentőségét a betegség megelőzésében azáltal, hogy passzív immunitást váltott ki a tetanussal szemben egy olyan állatban, amely fokozott vérszérum-injekciókat kapott egy másik, betegséggel fertőzött állatból. Kitasato felfedezései a tetanuszon ésvon Behring diftériával foglalkozó munkája a szeroterápia területéhez vezet, amely világszerte sokak számára előnyös volt. [3]

Miután 1891-ben visszatért Japánba, Fukuzawa Yukichi segítségével megalapította a Fertőző Betegségek Kutatóintézetét Korai asszisztenseinek egyike August von Wassermann volt . Kitasato bemutatta, hogy az elhalt kultúrákat hogyan lehet felhasználni az oltásban . Tanulmányozta a tuberkulózis fertőzésének módját is .

A japán kormány kérésére 1894-ben Hongkongba utazott buborékos járvány kitörése során , és azonosított egy baktériumot , amelyről megállapította, hogy a betegséget okozza. Külön dolgozva Yersin ugyanezt a szervezetet találta meg néhány nappal később. Mivel Kitasato kezdeti jelentései homályosak és kissé ellentmondásosak voltak, és a későbbi jelentések pontatlannak bizonyultak, egyes tudománytörténészek egyedüli elismerést adnak Yersinnek a felfedezésért; [4] [5], míg mások kettős hitelt tanúsítanak. [6] [7] [8]A mikrobiológusok által a organisato morfológiájának alapos elemzése azonban azt állapította meg, hogy bár a mintái valószínűleg később pneumococcusokkal szennyeződtek, ami laboratóriumának ellentmondó jelentéseihez vezetett, "nem kétséges, hogy Kitasato izolált, tanulmányozott és ésszerűen jellemzi a pestis bacillust "Hongkongban, és" nem szabad megtagadni ezt a hitelt ". [9] Négy évvel később Kitasato és tanítványa, Shiga Kiyoshi képes volt elkülöníteni és leírni azt a szervezetet, amely dizentériát okozott .

Kitasato Egyetemi Kórház

A hongkongi Bubonic pestisen végzett munkája után Kitasato az északkelet-ázsiai járványjárványok kutatásával folytatta a fertőző betegségekkel kapcsolatos munkáját, majd 1909-ben előadást készített a tuberkulózisról Európában. [10] 1911-ben Kitasato Mandzsúriában találta magát az egyik legsúlyosabb tüdőbetegség közepette, amely tanulmányozta annak megelőzését, [11] mivel úgy vélte, hogy célja a közegészségügy tudományának vizsgálata és előrelépés az adott területen. [12]

Amikor a Fertőző Betegségek Intézetét 1914- ben beiktatták a Tokiói Birodalmi Egyetembe , tiltakozásul lemondott és megalapította a Kitasato Intézetet (a Kitasato Egyetem előfutárát ), amelynek élete végéig vezetett. Míg Kitasato még mindig részt vett az újonnan létrehozott intézet tevékenységeiben, Yukichivel együttműködve új orvosi intézményt is szervezett , amely azóta az orvosi tanulás kiemelkedő központjává vált Japánban. [13]

1921 szeptemberében a Kitasato több orvostudománnyal együtt megalapította a Sekisen Ken-onki Corporation-t azzal a szándékkal, hogy a lehető legmegbízhatóbb klinikai hőmérőt állítsa elő. A céget később Terumo Corporation névre keresztelték .

Kitasato portréja az 1000 jen bankjegyen

Kitasato volt a Keio Egyetem orvostudományának első dékánja, a Japán Orvosi Szövetség első elnöke, és a Társak Házában dolgozott kazoku társrendszerben 1924. februárjában danshaku ( báró ) címmel nemesítették meg . Bár Kitasato a betegség aktív tanulmányozásáról a politikára és a konferenciákra tért át, a tuberkulózis elleni munkájáig fejleszti haláláig, és jelentős mértékben hozzájárult a amit tudunk a betegségekről a közegészségügy területén.

Kitasato Shibasaburō halt meg a koponyán belüli vérzés otthonában Azabu , Tokió , június 13-án, 1931. Sírja az Aoyama Cemetery Tokióban.

Portréját új 1000 jen bankjegyekben fogják felhasználni, amelyeket 2024-ben terveznek kibocsátani. 


Forrás: wikipédia