Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Jelzett virágos Pázmány József kerámia falitányér 7 darab

Termék kód: [1O852/X043]

16.000 Ft
e-mail ajánlás
Szép állapotú, jelzett kerámia fali tányér, hét darab, kézzel festett virág díszítéssel, falra akasztási lehetőséggel.

Aljukon jelzés:
PÁZMÁNY
0.765 kg

A tányérok méretei: - 2 darab 9 cm-es - 4 darab 11 cm-es - 1 darab 17 cm-es

Pázmány József keramikus életműve

Pazmany Jozsef.jpg


Pázmány József a Balaton-felvidék és a Bakony motívumkincseit mentette át alkotásaira. Balatonarácsi agyagból dolgozott műhelyében, ahol több füredi és arácsi embernek adott munkát. Kezük alól színes falitányérok, kávés és teás készletek, vázák, városképpel mintázott domborművek, plakettek, apró szobrok kerültek ki. Kerámiái varázsa, sok hazai és külföldi embert megfogott, keresett volt, szívesen vásárolták. Pázmány József örökösei többdarabos gyűjteményt és a munkafolyamatoknál használt eszközöket, nyomtatófákat stb. felajánlottak bemutatásra.

 

Forrás

Cimer-bfured.png
"Balatonfüred (Arács) kulturális örökségének fontos és értékként megőrzendő kincse, méltóképp gazdagítja a város értéktárát."

 

 

Forrás: http://helyismeret.hu/index.php?title=P%C3%A1zm%C3%A1ny_J%C3%B3zsef_keramikus_%C3%A9letm%C5%B1ve 

 

Pázmány Tamás, a művész egyik gyermeke felidézte, édesapja egy öreg ház alsó szintjén kezdte meg a munkát, szerény körülmények között, majd fokozatosan jutott el arra a szintre, hogy ma már kerámiáit szerte a világon ismerik. Kezdetben főként barna színű darabok, elsősorban plakettek, domborművek kerültek ki műhelyéből, aztán 1957 és 1987 között egymillió darab kerámiát készített, dísz-, és használati tárgyakat.

Pálffy Károlyné önkormányzati képviselő, az értéktár tagja emlékeztetett rá, hogy Pázmány József munkáját a város 1993-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el. A művész 1920-ban Városlődön született, de 1954 óta Balatonfüreden élt és alkotott, megismerkedett a városlődi majolikával, a pécsi Zsolnay porcelánnal, és nemcsak a szakmáját vitte magas szintre, de modern gondolkodású volt, gazdasági és üzemszervezési ismeretekkel is gyarapította tudását. Évtizedeken át szebbnél szebb kerámiák kerültek ki a műhelyéből, amelyeket hazai és külföldi látogatói vásároltak meg, így vitték hírét a világban. A város a Balatonfüredre érkező vendégeknek, mások mellett Indira Gandhi indiai miniszterelnöknek is Pázmány-kerámiát ajándékozott. 

A művész a Balaton-felvidék és a Bakony fazekashagyományainak megújítását tekintette fő céljának, a sümegi, tapolcai és városlődi minta- és formakincs megőrzését, illetve korszerűbb, művészi továbbvitelét. Számos hazai és nemzetközi fórumon kiállt a kézműipar megbecsülése mellett; hogy a kézi festésnek újra van értéke, az összefügg azzal, hogy a holt agyag a kezétől életre kelt.

Pázmány József 1994-ben halt meg, és a balatonarácsi temetőben helyezték örök nyugalomra 

 

Forrás: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/a-furedi-ertektarban-pazmany-jozsef-munkassaga-2510705/