Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

CP-1 chichagoi 1942-es Fermi Pile atomreaktor grafit emléktárgy

Termék kód: [1R486/X298]

120.000 Ft
e-mail ajánlás
Eredeti dobozában található különleges emléktárgy.

Feliratok:
AMERICAN NUCLEAR SOCIETY
CP_1 (FERMI PILE) GRAPHITE FROM FIRST NUCLEAR REACTOR
DECEMBER 2. 1942

Réz táblán ajándékozási feljegyzés:
TO DR. PÁL LÉNÁRD HUNGARIAN ACADEMY OF SCIENCES FROM THE AMERICAN NUCLEAR SOCIETY
MARCH 1976

A dobozban New York-i George G. Biro atommérnök névjegye is megtalálható.
0.28 kg
2.4 cm
8.8 cm
9.3 cm

A doboz mérete: 3.3 x 12 x 12 cm

Chicago Pile-1

Chicago Pile-1
Reaktor koncepció Kutatóreaktor
Tervezte és építette Kohászati ​​Laboratórium
Működőképes 1942-1943 (81 éve)
Állapot Lebontva
Elhelyezkedés Chicago , Illinois , USA
A reaktormag fő paraméterei
Üzemanyag ( hasadóanyag ) Természetes urán
Üzemanyag állapot szilárd (pellet)
Neutron energia spektruma Lassú
Elsődleges szabályozási módszer Vezérlő rudak
Elsődleges moderátor Nukleáris grafit (tégla)
Elsődleges hűtőfolyadék Egyik sem
Reaktorhasználat
Elsődleges felhasználás Kísérleti
Kritikusság (dátum) 1942. december 2
Üzemeltető/tulajdonos Chicagói Egyetem / Manhattan projekt
Megjegyzések A világ első mesterséges atomreaktora
 
 
Az első önfenntartó nukleáris reakció helyszíne
Chicago Pile-1 itt található: Greater Chicago
Chicago Pile-1
Koordináták 41°47′33″ é. 87°36′4″ ny.
Épült 1942 
NRHP hivatkozási  szám 66000314 
Jelentős dátumok
Hozzáadva az NRHP-hez 1966. október 15. (66000314) 
Kijelölt NHL 1965. február 18. 
Kijelölt CL 1971. október 27. 

Chicago Pile-1 ( CP-1 ) volt a világ első mesterséges atomreaktora . 1942. december 2-án Enrico Fermi kísérlete során a CP-1-ben beindították az első ember által létrehozott önfenntartó nukleáris láncreakciót . A reaktor titkos fejlesztése volt az első jelentős technikai vívmány a Manhattan Projectben , a szövetségesek atomfegyverek létrehozására irányuló erőfeszítésében a második világháború során Chicagói Egyetem Kohászati ​​Laboratóriuma által kifejlesztett CP-1 az eredeti Stagg Field nyugati kilátója alá épült . Bár a projekt polgári és katonai vezetői kételkedtek egy katasztrofális menekülési reakció lehetőségével kapcsolatban, bíztak Fermi biztonsági számításaiban, és úgy döntöttek, hogy a kísérletet egy sűrűn lakott területen is végrehajthatják. Fermi a reaktort "fekete téglák és fából álló nyers halomnak" nevezte. 

Többszöri próbálkozás után a sikeres reaktort 1942 novemberében egy körülbelül 30 fős csapat szerelte össze, amelyben Fermi mellett Leo Szilard tudósok (aki korábban megfogalmazta nem hasadási láncreakció ötletét ), Leona Woods , Herbert. L. Anderson , Walter Zinn , Martin D. Whitaker és George Weil . A reaktorban természetes uránt használtak. Ehhez nagyon nagy mennyiségű anyagra volt szükség a kritikus szint eléréséhez, valamint a neutronmoderátorként használt grafitra . A reaktor 45 000 ultratiszta grafittömböt tartalmazott , amelyek súlya 360 tonna (330 tonna ), és 5,4 rövid tonna (4,9 tonna) fémuránból és 45 rövid tonna (41 tonna) urán-oxidból állt . A legtöbb későbbi atomreaktortól eltérően nem volt sugárzásvédő vagy hűtőrendszere, mivel nagyon alacsony – körülbelül fél watt – teljesítménnyel működött.

A reaktorra való törekvést megérintette az aggodalom, hogy a náci Németország jelentős tudományos vezető szerepet tölt be. A Chicago Pile-1 sikere elsőként mutatta meg élénken a nukleáris energia szövetségesek katonai felhasználásának megvalósíthatóságát, valamint annak a veszélyét, hogy a náci Németországnak sikerülhet atomfegyvereket előállítania. Korábban a kritikus tömegekre vonatkozó becslések durva számítások voltak, ami nagyságrendileg bizonytalansághoz vezetett egy feltételezett bomba méretét illetően. A grafit sikeres felhasználása moderátorként megnyitotta az utat a szövetséges erőfeszítések előrehaladásához, míg a német program részben annak a meggyőződésnek a következménye volt, hogy erre a célra szűkös és drága nehézvizet kell felhasználni. A németek nem vették figyelembe a bór és kadmium szennyeződések fontosságát a grafitmintákban, amelyeken tesztelték a használhatóságát moderátorként, míg Leo Szilard és Enrico Fermi a beszállítókat a grafit leggyakoribb szennyeződéseiről kérdeztek meg az első alkalommal. sikertelen teszt. Következésképpen biztosították, hogy a következő tesztet olyan grafittal hajtsák végre, amely ezektől teljesen mentes. Mint kiderült, a bór és a kadmium is erős neutronmérgek voltak .

1943-ban a CP-1-et áthelyezték az A helyszínre , egy Chicagón kívüli háborús kutatóintézetre, ahol átkonfigurálták Chicago Pile-2-re (CP-2). Ott 1954-ig kutatási céllal üzemeltették, majd leszerelték és elásták. A Stagg Field lelátóit 1957 augusztusában lebontották; a helyszín ma nemzeti történelmi nevezetesség és Chicago nevezetesség

 

Forrás: wikipédia