Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Antik miniatűr német Elastolin vasutas figura terepasztal figura modell vasúthoz 10.5 cm

Termék kód: [1J500/X104]

18.000 Ft
e-mail ajánlás
Antik játékfigura kézzel festett vasutas figura, kezében seprű és vödör. Két háború közötti figura, fotó szerinti szép állapotban.

Alján jelzés:
ELASTOLIN
0.045 kg
10.5 cm
5 cm

Elastolin

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az Elastolin egy védjegye, amelyet a német O&M Hausser (O&M Haußer) cég használ az általa kompozit anyagból , majd később műanyagból gyártott játékkatonákra és más típusú figurákra . A Hausser céget 1904-ben alapította Christian Hausser és fiai, Otto és Max. A gyár a Stuttgart melletti Ludwigsburgban volt . [1] Az összes figura (és az összes többi játék) gyártása megszakadt, amikor a német gazdaságot 1943-ban „ totális háborús ” alapokra helyezték. A kompozíciós figurák korlátozott gyártása több évvel a második világháború befejezése után, 1945-ben folytatódott. Hausser továbbra is az Elastolin márkanevet használtaamikor 1955-ben megkezdte a kemény polisztirol műanyagból készült figurák gyártását, míg a régebbi fűrészpor alapú kompozíciós anyagokból a figurák gyártása 1969-ben is folytatódott. A Hausser műanyag figurák gyártása 1982-ig folytatódott. A cég 1983 júniusában csődöt jelentett, és leállította a gyártást az év végén. 

Ábrák léptékei 

Az elasztolin kompozíciós figurákat 40 mm-es (más néven 4 cm-es), 65 mm-es (6,5 cm-es), 70 mm-es (7 cm-es) és 105 mm-es (10,5 cm-es) méretekben gyártották. Mivel a 70 mm körülbelül 3 hüvelyk, a 70 mm-es szám körülbelül 1/24-es méretarányt jelent. Az 1930-as évek Elastolin katalógusai a 7 cm-es figurákat "normál méretűnek" ( normalgrosse ), a 4 cm-eseket pedig Miniatur-Soldatennek írják le . A 4 cm-es figurák katalógusszámai az M előszóval kezdődtek, így a 4 cm-es menetelő Heer Trommler (hadsereg pergődobos) katalógusszáma M 47/1 volt.

Tessék 

Heer , akik mindegyike a megfelelő második világháborús német egyenruhát viselte, felvonulási figurák képviselték , köztük felvonuló tisztek, felvonuló gyalogosok, menetelő zászlóvivők , menetzenészek, menetelő páncélos a jellegzetes fekete egyenruhájában, menetelő Gebirgsjager (" hegyi csapatok"), menetzenészek, valamint lovasság és lovas zenészek. felvonulási helyszíni figurák őrségbe ültettek csapatokat , köztük figyelemfelkeltő tiszteket, figyelemfelkeltő vagy „ jelen fegyverek ” mellett álló katonákat, álló zászlóvivőket, páncélost .férfi tisztelgés, álló zenészek és őrbódék , valamint álló lovasság és álló lovaszenészek.

Volt ott egy gyakorlatoktató figura és három újonc figura fáradtsági egyenruhában, akik edzést végeztek .

A harci csapatok közé tartozott az Infanterie ( 500/- és 600/- sorozat) (puskák, gránátvető és géppuskás csapatok), Kavallerie (400/- sorozat), Artillerie [664/- sorozat] (a bádog tüzérségi darabok legénysége), Nachrichtentruppe ("kommunikációs csapatok") [659/- sorozat], amely magában foglalta az I. világháborús évjáratú üzenőkutya- és postagalamb-viharozókat, a Pioniere -t ("harci mérnök és építő csapatok") [662/-sorozat] és a Krad-Schutzent ("motorkerékpár csapatok") [990/- sorozat] egyéni kétszemélyes motorkerékpárokon és háromszemélyes oldalkocsis modelleken.

A nyugati fronton mindkét fél használt mérges gázt az első világháború alatt, így volt egy Gasalarmschlager ("gázriasztó támadó") [584] és több gyalogos figura is, akik gázálarcot viseltek.

Verwundete und Sanitatspersonal (656. sorozat) orvosokat és ápolónőket foglalt magában, akik ellátták a sebesült katonák körét, akiket az orvosfigurák hoztak vissza a csatatérről. A 656-os sorozat egy Toter Soldatot ("halott katona") is tartalmazott [652/15].

A Lagerleben ("tábori élet") [550/- sorozat] a mosdó, takarító, evő, fekvő katonák és sátraik képviselték . Volt 550/36/50 figura is, egy egységtiszt, aki készen állt a munkára, saját asztalával, padjával és írógépével .

Kriegsmarine 

Kriegsmarine -t Erich Raeder tengernagy „személyisége” képviselte, tisztelegve, kardot hordozó menettisztek, puskát hordozó matrózok, felvonuló fanfár trombitások ( Fanfarenblaser ) és zászlóhordozók ( Fahnentrager ), valamint egy rövid harci figura. A menetfiguráknak két alapvető készlete van – az egyik a kék téli, a másik a fehér nyári egyenruhát viseli. Mindkét szezonális színhez komplett menetzenészkészlet készült. Vannak fehér inget és kék nadrágot viselő matrózok is. Kriegsmarine készletA harci figurák között megtalálhatók az álló, térdelő és hason fekvő puskák, egy rohamozó puskás, egy rohamozó tiszt, egy ütőszerűen lengető puskás és egy gránátvető. A náci korszak (1933–1945) összes Elastolin Kriegsmarine figurája a 14/-- sorozatban van katalógusban (A felvonuló Kriegsmarine Trommler [pergődobos] katalógusszáma 14/47/1 volt, a 14 a szolgálati ágat jelöli; a A második szám, a 47, azt jelzi, hogy az alak egy menetelő zenész, az utolsó szám pedig, az 1, azt jelzi, hogy a zenész Trommler ).

Luftwaffe 

Luftwaffe -ot a felvonuláson a Reichsmarschall Hermann Göring különböző „személyiség” figurái és két menetelő figura képviselte: Flieger („repülőgépek”) [26/- sorozat] sárga waffenfarbe („szolgálati kar színe”). és Flak ("légielhárító csapatok") [28/-sorozat] vörös waffenfarbe. Mindkét ágat többféle menettiszt képviselte, fegyveres vonuló sorkatonaság (egyesek a puha terepsapkát , mások az ikonikus Stahlhelm- sisakot) , menetelő zászlóvivők, valamint menetelő és álló zenészek komplett készletei. Fliegers és Flakegyaránt képviselték az álló (nem menetelő) tisztek és a sorkatonák is.

A felvonuló Fliegerek között volt egy bézs " repülőruhát " viselő repülős is, aki a kék Luftwaffe egyenruhája helyett .

Luftwaffénak is voltak harci csapatai. 28/664 sorozatú Flak-Artillerie legénység és 28/590 Flak-Krad-Schutzen figura volt. Ezek a figurák megegyeztek Heer társaikkal, de a Luftwaffe jellegzetes kék-szürke egyenruhájával . Az Elastolin Solf ugyanazon az áron adták el őket, mint a Heer társaikat, de a modern aukciós katalógusok általában magasabb áron sorolják fel őket, ezért a mai gyűjtőknek gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk vásárolt 28/664 és 28/590 figurák ne legyenek háború utáni átfestések. a szokásos 664 és 590 számok.

Félkatonai 

A félkatonai egységek közé tartozik az SA ( Sturm Abteilung ), az SS, az LSSAH ( Leibstandarte Adolf Hitler = Hitler elit SS testőrsége), a RAD ( Reichsarbeitsdienst = Német Munkaszolgálat), NSDAP (a náci párt), a Hitlerjugend ( Hitler Jugend ). ), Jungvolk (a Hitlerjugend tini előtti megfelelője), BdM (a Hitlerjugend női megfelelője), Marinesturm (Marine-SA; az SA speciális alegysége) és még sokan mások.

Az összes félkatonai szervezetet felvonuló alakok képviselték. Az SA, SS és RAD zenészekből komplett felvonuló zenekarok voltak; álló (nem felvonuló) SA-zenészekből álló komplett banda is, amelyben volt egy kesselpauker (kettle dobos). Jungfolkot menetelő dobosok, fuvolások és fanfarenblaserek képviselték .

Felvonultak az SA, SS, LSSAH, RAD, Hitlerjugend, Jungvolk , BdM és NSFK figurái, akik vagy a német nemzeti lobogót, vagy saját szervezetük zászlaját vitték.

Az SA volt a legnagyobb és leglátványosabb náci félkatonai szervezet az 1920-as években és az 1930-as években, így nem meglepő, hogy Elastolin sokféle SA-figurát készített. Az SA többféle egyenruhában szerepel – az alap „barna ing”, egy másik egyenruha barna kabáttal és egy téli egyenruha. Az SA felvonulói között voltak olyan férfiak, akik csomagokat cipeltek, és fegyveres fegyvereket is. A felvonulási figurák között volt egy SA-orvos és egy SA-ápoló is – a gyors „elsősegélynyújtás” (legalábbis) gyakran fontos volt a Kampfzeit („csata/küzdelem ideje”) idején, mielőtt Hitlert kancellárrá nevezték ki!

Voltak lovas alakok is, és egy kis csoport lovas SA-zenészek.

A felvonulási téren kilépve az SA Lagerleben figurái és mások egy terepi kiképzésen részt vevő egységet képviseltek.

Személyiségfigurák 

Az első "személyiségfigurák" Hausser producer II. Vilmos császár volt , majd hamarosan Feldmarschall von Hindenburg az első világháború alatt.

A „személyiségalak” közé tartozik Hitler, von Hindenburg , Ludendorff , Göring, Hess, Goebbels, von Schirach , Raeder tengernagy és huszáregyenruhás von Mackensen tábornok . Két személyiségalakja is van Mussolinié és egy Francoé. Az SA vezetőjének, Ernst Röhmnek az egyik személyisége kikerült a sorból, miután 1934-ben kivégezték az úgynevezett " Hosszú Kések Éjszakája " (a náci párt szocialista szárnyának megtisztítása) során. Von Blomberg tábornok alakja általános figurává vált, miután 1938-ban nyugdíjba kényszerült. [2]

Hitlert több egyenruhás alak képviselte; az egyik Hitler sétáló figurája volt, amint csapatokat vagy esetleg egy náci egységet nézeget, jobb karjával felemelve, egyedi hajlított karú tisztelgésben. Volt egy ülő Hitler is, aki beülhetett Elastolin egyik csodálatos személyzeti autójába (a német gyerekek tudták, hogy a Führer mindig a sofőr mellett ült, és soha nem a hátsó ülésen). Volt Hitler korai alakja is civilben.

Göring magas rangját a német vezetésben tükrözte, hogy őt is SA, NSFK és Luftwaffe egyenruhás alakjai képviselték. Volt egy sétáló figura (26/21), amelyen Goring áttekintette a csapatokat, és amikor Göringet előléptették Generalfeldmarschallsá , majd az egyedülálló Reichsmarschall rangra, egy figura készült, amelyen "a vasember" látható, amint egy megfelelően nagy marschall- botot tart a kezében .

Hitler, Göring, Hindenburg, Mussolini és Franco prémium kategóriás figurái fej nélküli kompozíciós testekkel készültek, amelyeket aztán speciális porcelánfejekkel szereltek fel, amelyek rendkívüli tisztasággal örökítették meg arcvonásaikat és arckifejezéseiket. Ezek prémium árakat követelnek a gyűjtőktől.

Mussolini járófiguraként (25/21N) és lóháton ülőként (25/496N) volt elérhető. Míg Paul von Hindenburg német elnök, Generalfeldmarshall és birodalmi elnök 1934-ben bekövetkezett halála után még évekig szerepelt a katalógusban, és egyenruhában (649), civilben (648) és egyenruhában, lóháton volt elérhető.

Az összes náci vezetőt (Hitler, Röhm, Heß, Göring, Goebbels és von Schirach) legalább egy mozgatható jobb karú alak képviselte, amely felemelhető és elhelyezhető a német üdvözletben (más néven a „Heil Hitler!” köszöntés) ). Mussolini és Franco figuráinak is volt karja a fasiszta stílusú tisztelgésben (Ezzel szemben a Wehrmacht - figurák a hagyományos jobbkezes-sapkás/sisakos tisztelgésben tisztelegtek/"köszöntötték" egymást).

Külföldi ( Ausländer ) erők 

A külföldi ( Ausländer ) fegyveres szolgálatok is jól képviseltették magukat. Ide tartozik a brit, amerikai, dán, holland, belga, etióp, francia, svájci, olasz, magyar, román, (brit) indiai, kínai és japán.

A francia erők közé tartozik a francia hadsereg (felvonuló és harci alakok), felvonuló francia tengerészek, menetelő francia gyarmati erők ("francia" és "bennszülött"), valamint az elit chasseurs alpin (hegyi csapatok) rövid sora . A belgákat gyalogság – menetelő és harci alakok – képviselték; az Ardennes-i Lövészhadtest jellegzetes zöld barettjét viselő figurák rövid sora is volt .

Az olaszokat menetelő gyalogság és több harci alak képviselte; voltak menetelő tisztek és az elit bersaglieri puskás egységek széles karimájú kalapjukkal és fekete kakastollas emberei is. Kis számban trópusi egyenruhás olasz figurákat és (fekete) afrikai gyarmati katonákat állítottak elő.

Gárdaezredek színes egyenruhát viseltek a Nagy-Britannia gránátos gárdájából és a dán királyi életőrségből .

Hausser-Elastolin a legtöbb külföldi figurát úgy készítette el, hogy egy fej nélküli hagyományos testhez egy megfelelő sisakkal ellátott fejet adott, majd ennek megfelelően festette le a figurát. Ezért van az, hogy az angol, amerikai és francia katonák inkább német típusú "burgonyatörő" kézigránátokkal vannak felfegyverkezve, nem pedig a szövetséges "ananászos" kézigránátokkal , és ezért hordnak magukkal szabványos német gázálarcos kaniszt. Vannak azonban olyan külföldi figurák is, amelyek speciális öntvényekből készültek – erre a legjobb példa a belga és francia katonák hosszú kabátja.

Több más európai nemzet is tudomásul vette a német Stahlhelm- terv által nyújtott nagyobb védelmet, és saját erőire alkalmazta. Ez lehetővé tette az Elastolin számára, hogy néhány külföldi hadsereget ábrázoló figurákat alkosson egyszerűen úgy, hogy szabványos német figurákat festett német fejjel egy külföldi egyenruha színére. Ezért hasznos, ha rendelkezünk egy jó kézikönyvvel, például Andrew Mollo A második világháború fegyveres erőivel, hogy helyesen azonosíthassuk őket – különösen a német, magyar és svájci személyzet megkülönböztetésekor.

További Hausser-Elastolin figurák az 1930-as évekből 

Az 1930-as évek Hausser-Elastolin vonala nem korlátozódott az akkori katonai és félkatonai egységekre. Volt ezenkívül a cowboyok és az indiánok kiterjedt sora (a cowboyokat Németországban néha "csapdáknak" is nevezik), a középkori lovagok és gyalogos katonák rövidebb sora ( Ritterfiguren ), valamint a 18. századi porosz és osztrák alakok rövid sora. Nagy Frigyes háborúi ( Friedrich der Grosse). A fekete (afrikai) arcú porosz dobos alakja (0/7/47/1M ábra) helyes; A porosz hadseregben akkoriban volt egy afrikai dobos, de egy ilyen alakot "fekete lámpával" érdemes alaposan ellenőrizni, hogy nem háború utáni átfestésről van-e szó.

A vadállatok ( menagerie-und-jagdtiere ) és a haszonállatok ( haustiere ) kiterjedt sora volt, valamint több mint 30 polgári figurából álló sor az elektromos vonatokhoz ( Eisenbahn-Figuren ). Ez utóbbiak közé tartoztak a DRB ( Deutsche Reichsbahn = Német Vasút) dolgozói, az állomási dolgozók, például poggyászszállítók és az utasok; elsősorban 7 cm-es méretben ( Normalgroße ) gyártották, bár néhányuk 5 cm-es és 3 cm-es méretben is elérhető volt.

Tartozékok 

Hausser faházas erődöket gyártott a cowboyoknak, kastélyokat/erődöket a lovagoknak, házakat és istállókat a gazdáknak és állataiknak, állatkerteket a vadállatok számára, valamint árokdarabokat és bunkereket ( Schutzengraben aus Holz ), amelyek lehetővé tették a többsoros árokrendszerek darabonkénti beszerzése és összeszerelése a katonák számára. Ezek között volt tüzérségi állás, parancsnoki bunker, terepi konyha és elsősegélynyújtó állomás.

Ugyanilyen kiterjedt volt a bádoglemezes katonai kocsisor (beleértve a terepi konyhát és a mezei pékséget), teherautókat, féllánctalpokat , keresőlámpákat és tüzérségi darabokat. Az 1920-as évekbeli vintage modellek némelyike ​​meglehetősen általános kialakítású volt, de néhány későbbi modell pontos méretarányú modellje volt valós társaiknak – a 721-1/2 leichtes Inf.-Geschutz („könnyű gyalogsági ágyú”), 726 schweres. A Langrohrgeschutz ("nehéz, hosszú csövű ágyú"), a 710-es Schwere Feldhaubitze ("nehéz mezei tarack") és a 744 Panzer-Spahwagen ("páncélozott felderítőkocsi" = páncélautó). [3]

Az Elastolin több szempontból is játék-akcióértéket adott ezeknek a játékoknak. A gépjárművek közül többen akkumulátoros villanymotorok voltak, amelyek áthajtották őket a bádoglemezes csatatéren, és működőképes elektromos fényszórók világították meg az utat; a teherautóra szerelt és álló keresőlámpák is működőképesek voltak. Nachrichtentruppe figurasorozat olyan elemekkel felszerelt "rádiócsoportokat" tartalmazott, amelyek lehetővé tették az üzenetek Morse-kóddal történő küldését és fogadását. A gyalogsági puskák közül három ( 54/624 , 54/626 és 54/628) sapkát tartalmazott.- elsütőeszköz, amely – ha megbotlik – elméletileg füstfoltot bocsát ki (túlméretes) puskájuk csövéből. A bádoglemezes tüzérségi darabok közül sok nem csak sapkát, hanem lövedéket is lőtt – amelyeket elméletileg csak az ellenséges katonákra lőttek, és soha nem a család háziállataira vagy a fiatalabb testvérekre!

Az ehhez szükséges anyagi forrásokkal rendelkező vállalkozó szellemű tábornokok mérnöki egységekkel is elláthatnának erejüket, amelyek kétféle ember által hajtott vízi járművet használnak a vízi akadályok átkelésére, illetve pontonhíddal vagy hagyományos gerendahíddal, hogy a lovak és gépjárművek is képesek legyenek. kereszt is.

világháború utáni produkció 

A kompozíciós figurák korlátozott gyártása több évvel a második világháború befejezése után, 1945-ben folytatódott, a „nácimentesítés” szigorú feltételei mellett. A háború utáni gyártásban szerepeltek a politikailag ártatlan svájci figurák fekete, német stílusú sisakjaikkal és fekete bokacsizmáikkal, valamint az amerikai hadsereg figuráinak új sora, akik a második világháború alatti amerikai hadsereg sötét olajbogyó egyenruháját és "acélfazék" stílusú sisakját viselték.

A háború utáni Bundeswehr és az osztrák hadsereget ábrázoló figurák gyártásba kerültek, miután Nyugat-Németország és Ausztria ismét katonai erőket alkothat. [4]

Hausser továbbra is az Elastolin márkanevet használta , amikor 1955-ben megkezdte a kemény polisztirol műanyagból készült figurák gyártását (a figurák gyártása a régebbi fűrészpor alapú kompozíciós anyagból folytatódott). A következő években a társaság római katonákat, hunokat, vikingeket, normannokat, landsknechteket és 17. századi törököket állított elő. Hausser-Elastolin Valiant herceg személyiségfiguráit és legalább egy-két másik karaktert is gyártott a népszerű képregényekből és játékfilmekből.

A régi figurák egy része – középkori figurák, „csapdák” (cowboyok), amerikai indiánok és a második világháború korabeli német katonák nácmentesített figurái – szintén műanyagból készültek. Haussernek kizárólagos joga volt figurákat készíteni Karl May műveihez , egy német íróhoz, akinek az amerikai "vadnyugatr&o