Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Mid century Scheurich iparművész nagyméretű kerámia váza 517-30

Termék kód: [1R869/X028]

22.000 Ft
e-mail ajánlás
Retro hibátlan állapotú nagy méretű német iparművészeti kerámia váza, díszváza az 1960-as évekből.

Alján jelzés:
W. GERMANY

Formaszám:
517 30
1.28 kg
30 cm
12.5 cm

Scheurich

Scheurich GmbH & Co. A KG egy német cég Schneebergben (Alsó-Frankföld), amely kerámia vázákat és virágcserepeket gyárt.

Történelem 

A Scheurich céget 1928-ban Alois Scheurich és unokatestvére, Fridolin Greulich alapította üveg- , porcelán- és kerámia nagykereskedőként . 1938-ban Scheurich Kleinheubachban Frankfurt am Maintól 70 kilométerre délkeletre ) telepedett le. A háztartási kerámiák gyártása 1948-ban kezdődött. 1954-ben Scheurich felhagyott a nagykereskedelmi tevékenységgel, és teljes mértékben a kerámiagyártásra összpontosított. Kezdetben főleg tálakat és hamutartókat készítettek, de hamarosan áttértek a vázákra és virágcserepekre .

Scheurich hegemóniája az 1960-as évek végén kezdődött. Scheurich alacsonyan tartotta árait, és a népszerű dizájnokkal kombinálva milliós forgalmat eredményezett. Scheurich stratégiája az volt, hogy ugyanazokat a modelleket minden alkalommal más-más dekorációval látja el. A terveket évente kétszer igazították a közönség változó ízléséhez.

Scheurich elsősorban vázákat és virágcserepeket készít, de gyártott már hamutartókat, malacperselyeket, gyertyatartókat, söröskorsókat, büféórákat, fali domborműveket és karácsonyfatartókat is. Scheurich néhány kivételtől eltekintve nem készített konyhai órákat vagy lámpatalpokat.

A legsikeresebb vázamodellek tucatnyi mázas kivitelben (dekor) kaphatók . A Heinz Siery 1959-ben tervezte a 271-22 váza modellt, amely évtizedekig lépést tartott a divattal. A formák másik fontos tervezője A. Seidel volt. A mázak fő tervezője Oswald Kleudgen volt.

Néhány jól ismert motívum a Montignac (1972-1973; kézzel festett), Amszterdam (hagyma motívum/Zwiebeldekor; 1974-1975), Fabiola (sötétbarna-vörös túlfolyó máz) és Jura (kövület/csiga motívum).

Egyes tervek kifejezetten export céljára készültek; a vázák alján nem az áll, hogy „Nyugat-Németország”, hanem „külföldi”. A hazai piacra kerültek azonban a "külföldi" vázák is.

A vázákat 1000 fokon égették ki és öntött formákból származtak A legextrémebb mázak és minták Nyugat-Németországban maradtak. Piros és narancssárga vázák keltek a legjobban. Sárga és lila kevésbé. A nagy padlóvázák egyenként 40-50 német márkába (20-25 euróba) kerültek, és a karstadti és kaufhofi áruházakban volt eladó. Minden vázából legalább 500 darab készült.

Az 1980-as években Scheurich sütőformákat, asztali grilleket és terrakotta sütőedényeket kezdett el készíteni. Az 1990-es években a „Pop Keramik” sorozathoz mindenféle tálat is hozzáadtak; „a fröhliche Bananen-Schale”, „a herzlich schöne schlecken Schale”, „a Knusper-, Knabber-, Bonbon-Birne” (egyenként 9,95 gulden a Blokkernél; 4 euró).

Manapság 

A Scheurich mottója „divat a növények számára”, ezért évente négy szezonális kollekciót állít elő. A vázák és edények mázas égetése Kleinheubachban történik. Egyes modelleket külföldön vásárolnak, és a gyárban finomítják. A cég elsősorban amerikai, olaszországi és németországi vásárokon található meg, ahol áruit kiskereskedelmi láncoknak adják el. 2009-ben 350 alkalmazott dolgozott ott.

Magának Scheurichnek nincs minden vázája, amelyet valaha készített. A mázak receptjei megmaradtak. Részben fényképpel, részben a szóban forgó váza neveivel.

Scheurich ma már a Ruscha név tulajdonosa is, de nem az eredeti formák.

A cégnek nincs üzlete a gyárban, de Kleinheubachban a Bahnhofstraße 12. szám alatt található a „der Keramik Basar”, ahol Scheurich vázák és virágcserepek széles választéka kapható. Hollandiában a Blokker háztartási gépeket gyártó cég volt a Scheurich virágcserepek eladója 2006 körül. 2010-ben a Ranzijn kertészeti központ nyolc fiókja kortárs Scheurich kerámiákat árul.

Jelzés  

Scheurich logó (matrica a vázán 1970-1980 körül)

Scheurich mindig fehér agyagot használ. A vázák a „W.GERMANY” vagy „WEST GERMANY” felirattal vannak ellátva, amelyet három szám követ (amelyek a modellszámot jelzik), egy gondolatjel és két szám (amelyek a váza magasságát jelzik). 1990 körül a „WEST GERMANY” feliratot „Made in GERMANY”-ra változtatták, mind a váza alapján, mind a használt matricán. A számozás alapján nem lehet datálni a vázákat, mert a számokat gyakran újra és nem növekvő sorrendben használják fel.

 

Forrás: wikipédia