Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

M. Smakov : Walt Whitman bronz plakett

Termék kód: [1M140/X000]

15.000 Ft
e-mail ajánlás
Kétoldalas bronz plakett, bronz emlékplakett.

Egyik oldalán férfi portré és cirill betűs felirat:
УОЛТ УИТМЕН (Walt Whitman) 1819-1892

Másik oldalán jelzés:
М. ШМАКОВ (M. Smakov)
0.125 kg
6 cm

Whitman, Walt

Menjen a navigációhozMenjen a kereséshez
Walt Whitman
angol  Walt Whitman
Walt Whitman – Mathew Brady.jpg
Születési név Walt Whitman
Születési dátum 1819. május 31. [1] [2] [3] […]
Születési hely West Hills, Huntington , New York , USA
Halál dátuma 1892. március 26. [1] [2] [3] […] (72 éves)
A halál helye Camden, New Jersey , USA
Állampolgárság (állampolgárság)
Foglalkozása költő , publicista
Több éves kreativitás 1842 -től
A művek nyelve angol
Díjak
Autogram Autogram kép

Walt Whitman ( született  Walt Whitman , 1819. május 31., West Hills, Huntington , New York , USA  - 1892. március 26. , Camden , New Jersey , USA ) amerikai költő és esszéíró . A Free Verse megújítója .

Whitman élete végére az Egyesült Államok első nemzeti költőjeként szerzett hírnevet [4] .

Számos közszolgálati tisztséget töltött be, többek között a Legfőbb Ügyészi Osztályon [4] .

Whitman költészetében fontos helyet foglal el az ipari téma: ódák a gyári csövekről, kohókról, szerszámgépekről, gőzmozdonyokról az úgynevezett városi költészet előfutárává teszik.

Whitmant K. D. Balmont, I. A. Kashkin, K. I. Chukovsky fordította oroszra [4] .



 Életrajz 

Walt Whitman (1854)

1819. május 31-én született egy gazdálkodó családban, akiket érdekeltek a kvéker ötletek, egy Long Island -i faluban, Brooklyn közelében , New York államban. Édesanyja, Louise Van Velsor holland volt. Apja, Walter Whitman angol származású volt. Kilenc gyerek volt egy nagy családban, Walt volt a legidősebb.

1825-1830 között. egy brooklyni iskolában tanult, de pénzhiány miatt kénytelen volt otthagyni tanulmányait. 12 éves korom óta dolgozom. Számos szakmát váltott: hírnök, betűszedő, tanár, újságíró, tartományi lapok szerkesztője. Szeretett utazni, 17 államot járt be. Önképzéssel foglalkozik [4] .

Az 1930-as évek vége óta Whitman cikkei jelentek meg magazinokban, amelyekben a dollár kultusza ellen emelt szót, és hangsúlyozta, hogy a pénz lelki pusztuláshoz vezet.

Megtestesítem az összes szenvedőt és az összes kitaszítottat.

Amerika irodalmi életébe későn érkezett. Az első jelentős mű a "Franklin Evans" ("Franklin Evans", 1842) című regény, amelyet a józansági társaság [4] rendelt meg .

1850-ben megjelent a költő néhány verse, különösen az „Európa”. Ebben a műben a szerző a történelemről, az 1848-as forradalom eseményeiről alkotott felfogását fejezte ki, a szabadságot énekelte.

A korai versek csak előfutárai voltak egy eredeti költő születésének, aki bátran érvényesült a Leaves of Grass című gyűjteményben, amelynek első kiadása 1855-ben jelent meg New Yorkban. Ez az év jelentős volt a költő munkásságában, életét két szakaszra osztotta - a gyűjtés előtti és utáni. A könyv szerkezetében különleges helyet foglal el az Énekem, amely az egyik legfontosabb része. Az egész gyűjteményhez hasonlóan a szerző költői hitvallásának kifejeződése.

Egy legenda szerint 1849-ben Whitman erős erkölcsi sokkot élt át, amely meghatározta jövőbeli sorsát és munkája jellegét. De a titokzatos magyarázat mellett van egy természetes is: mindaz, amit a költő az életben elért, költői önfejlesztés és kemény munka eredménye.

Kedvenc írói közé tartozott W. Shakespeare , C. Dickens , George Sand , P.-J. Beranger , F. Cooper .

Az 1861-1865-ös polgárháború idején. Whitman délre utazott, hogy megtalálja bátyját, aki az Unió hadseregében volt, és hamisan bejelentették, hogy megölték (a végén kiderült, hogy George csak megsebesült). Whitman ezután Washington DC kórházakban dolgozott. A háború eseményeit a „Dobpergés” és „Amikor utoljára virágzott az orgona” (mindkettő 1865) című verseinek szentelik.

1873-ban a költőt bénultság érte, élete végéig nem tért magához. Továbbra is írt, és művei tele voltak optimizmussal és önbizalommal. Munkásságának tisztelője, a kanadai Richard Boeck többször is meglátogatta New Jersey -ben, 1880-ban csaknem négy hónapot töltöttek együtt, amikor Boeck elvállalta, hogy megírja a költő életrajzát, amelyet később Philadelphiában publikáltak (Walt Whitman, 1883) [5] .

Whitman egyik utolsó verse, amelyben búcsúzik a világtól, a „Farewell, my Inspiration!”. 1892. március 26-án a költő meghalt. 

 

Forrás: wikipédia