Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

Művész adatlap

Művész neve: Csisztu Mihály
Születési idő: 1933
Születési hely: Timár
Halálozási idő: 2008
Halálozási hely: Budapest

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Grafikus. A bp-i Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdte tanulmányait, majd munkába állt, közben képzőművészeti szabadiskolába járt, ahol Kmetty János irányításával tanult. A Képzőművészeti Főiskolán Ék Sándor, Fónyi Géza és Hincz Gyula keze alatt képezte magát. Az 1960-as évektől szerepel kiállításokon (Budapest, Nyíregyháza, stb.). Minden grafikai műfajban képezte magát, minden technikában otthonos. Linómetszeteinek, kőrajzainak, rézkarcainak visszatérő témája a paraszti élet, a paraszti világ munkái, de sokat foglalkoztatják a Duna-kanyar természeti látványai és a főváros. Igen sok rézkarcot, metszetet, rajzot készített a duna-kanyari tájról, hegyekről, erdőkről, az ottani falvakról, Budapest különböző részeiről. Stílusa realisztikus, témáit határozottan, monumentális erővel adja elő. (P.Ö.G.: Műv.-1972/5, MÉ)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Grafikus. A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdte tanulmányait, majd munkába állt, közben képzőművészeti szabadiskolába járt, ahol Kmetty János irányításával tanult. A Képzőművészeti Főiskolán Ék Sándor, Fónyi Géza és Hincz Gyula keze alatt képezte magát. A '60-as évektől szerepel kiállításokon (Műcsarnok, Magyar Nemzeti Galéria, Nyíregyháza, Tokaj, Nyírbátor stb.). Eredetileg festőnek készült, de grafikai érdeklődése egyéb ambícióit elnyomta. Minden grafikai műfajban képezte magát, minden technikában otthonos. Linómetszeteinek, kőrajzainak és rézkarcainak visszatérő témája a paraszti élet, a paraszti világ munkái, de sokat foglalkoztatják a Duna-kanyar természeti látványai és Budapest. Igen sok rézkarcot, metszetet, rajzot készített a Duna-kanyari tájról, a hegyekről, az erdőkről és az ottani falvakról, Budapest különböző részeiről. Stílusa realisztikus, témáit határozottan, monumentális erővel adja elő. A főváros egyesítésének centenáriumára elkészítette "Budapest körpanorámája" című vedutáját. (K.Gy.: Műv. 1972/3, P.Ö.G.: Műv. 1972/5, K.Gy.: Műv. 192/5, MÉ, KF)

Magyar festők és grafikusok adattára

1958-ban fejezte be főiskolai tanulmányait Fónyi Géza és Hincz Gyula irányításával. A hatvanas évek óta szerepel a nyilvánosság előtt. Önálló bemutatója 1971-ben Nyíregyházán és Budapesten volt. - Linómetszeteinek és kőrajzainak visszatérő témája a paraszti élet, de sokat foglalkoztatják a Dunakanyar természeti látványai, valamint a főváros jellegzetes részletei. Stílusa realisztikus, témáit határozottan, monumentális erővel adja elő. - Irod.: P.Sz.T.: Művész életrajzok. Bp. 1985.

Művész életrajzok kortárs magyar képzőművészek

1958-ban fejezte be tanulmányait Ék Sándor és Hincz Gyula irányításával. A hatvanas évek óta szerepel a nyilvánosság előtt; önálló bemutatója 1971-ben Nyíregyházán, 1971-ben és 1973-ban Budapesten, 1976-ban Tokajban és Nyírbátorban volt. - Metszeteinek és kőrajzainak visszatérő témája a paraszti élet, de foglalkoztatják a Dunakanyar természeti látványai, valamint a főváros karakterisztikus részletei is. Stílusa tagolt, realisztikus; témáit erőteljes, monumentális igénnyel adja elő. Fő erőssége a rézkarcolás.