Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Retro Space Age design piros forgó szék párban

Termék kód: [0F480/UZ-N]

260.000 Ft
e-mail ajánlás
Formatervezett retro fotel üvegszálas gyantából készült Space Age design bútor. Limitált darabszámban készültek. Szép állapotú gyűjteménybe való. Ghyczy Péter formaterv.

Hátán Ipaművészeti Vállalat zsűricímkéje található!
Zsűriszám: 120107

Magassága: 78 cm Ülőfelület magassága: 42 cm Ülőfelület mélysége: 43 cm Szélessége: 68 cm

Ghyczy Péter

Magyar származású német designer

1940-

Peter Ghyczy egy arisztokrata család gyermekeként született Budapesten. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulója volt 1954-től, de 1956-ban családja elhagyta Magyarországot. 1960-ban építészetet kezdett tanulni az Aachen-i Műszaki Egyetemen. 1961-ben Rudolf Steiner német építészprofesszor asszisztense lett. Később a műanyag kutatási intézetnél kapott állást. Egy UNESCO projekt részeként Egyiptomban is járt, ahol antik romok megmentésén dolgozott. 1967-ben diplomázott az egyetemen, szakdolgozatát rendhagyó iskolai épületekről írta. 1969-ben lett német állampolgár. 
Peter Ghyczy egyike azoknak a fontos 20. századi tervezőknek, akik bevándorlóként - mint Henry van de Velde, Breuer Marcel, Hans Gugelot, és Peter Maly - jelentős hatást gyakorolt a német és nemzetközi designra. 1968-ban vezető pozícióba került az Elastogran cégnél, ahol a poliuterán termékek fejlesztéséért volt felelős. 1968 és 1972 között Peter Ghyczy számos innovatív tervet készített, amellyel ezeknek az éveknek az egyik legtermékenyebb tervezője lett. 1970-ben avatták fel a Lemförde-i Design Centert, ami Ghyczy tervei alapján készült poliuteránból, ami a maga nemében az első volt a világon. Ebben a stúdióban rengeteg moduláris elem terve született, többek között: székek, kagyló székek, kanapék, asztalok, polcok, konyhai és irodai műanyag bejárati ajtók. A Design Center 1972-ben zárta be kapuit. Még ebben az évben Peter Ghyczy megalapította a Ghyczy + Co Design-t Viersenben, és bemutatta az első bútorkollekcióját. Sok fejlesztését szabadalmaztatta, köztünk is jelentős az üveg és fém rögzítésének technikája. Ezt a módszert alkalmazta a “keret nélküli” üvegasztalnál is, amely végül egy termékcsalád alapja lett. Peter Ghyczy számos lámpát is tervezett, például a MW (MegaWatt) sorozatot és a 17 MW asztali lámpát. Egyik leghíresebb alkotása a Garden Egg szék. Ez a szék elérte az ikonikus státuszt, és bekerült a világ számos múzeumának gyűjteményébe, beleértve a Vitra Design Museumo-t és a Victoria and Albert Museum-ot Londonban.

Forrás: http://designmuzeum.webceruza.hu/magyar-tervezok/ghyczy-peter